Dieren in het leger: kamelen

Foto: Pikist

Foto: Pikist

Dieren hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol binnen het leger gespeeld en doen dat vandaag de dag nog steeds. In 2004 werd er in Groot-Brittannië zelfs een monument onthuld voor alle dieren die er in het leger hebben gediend. Dieren worden regelmatig ingezet bij oorlogsvoering, en daarom zetten ook wij ze de komende weken prominent op de kaart. In het vierde deel: kamelen.


Foto: Mads Severinsen

Foto: Mads Severinsen

In het eerste deel van deze serie kon je lezen over de inzet van olifanten in het leger. Dat artikel beschreef ook een voorbeeld van de manier waarop kamelen op het slagveld werden ingezet: Door in 1398 brandend stro te plaatsen op de rug van kamelen en deze richting de oprukkende olifanten te drijven, renden de grijze giganten regelrecht op de manschappen van krijgsheer Timoer Lenk in.

De mannen die de olifanten gebruikten om hun tegenstanders te verpletteren, werden zo zelf onder de voet gelopen door deze beesten. Een duidelijk voorbeeld hoe kamelen in het verleden als legerwapen dienden. Dit is niet de enige manier waarop ze door mensen werden ingezet tijdens oorlogen en veldslagen, en ook niet de eerste keer.

Voordelen

Kamelen hebben nogal wat voordelen ten opzichte van veel andere dieren: Dankzij hun knokige poten lopen ze gemakkelijker door mul zand dan bijvoorbeeld paarden en ezels. Ook hoeven ze niet vaak te eten, dankzij de twee gigantische voedselreservoirs op hun rug. Want die bulten zijn niet gevuld met water, zoals vaak wordt gedacht, maar bulken van de voedingsstoffen waar ze dagenlang op kunnen teren.

Deze lastdieren zijn dus vervoerders bij uitstek. Zelfs bij de heetste temperaturen bezwijken ze niet onder het gewicht dat ze meezeulen. Of het nu gaat om toeristen, voedsel of legeronderdelen. Tot slot zijn het uitstekende voedselbronnen: kamelenmelk is gezonder dan bijvoorbeeld koeien- en schapenmelk, en met het vlees van een dode kameel kun je aardig wat monden vullen.

Domesticatie

In de oudheid waren het vooral Afrikaanse nomaden die profiteerden van deze voordelen. Door het domesticeren van de dieren, werden ze een ware metgezel van de mens. Toen de zijderoute ontstond tussen Afrika en Azië, bracht het dier uitkomst als


Gratis verder lezen voor app-gebruikers

Klik op onderstaande button om het volledige artikel te lezen.


Vorige
Vorige

De individuele uitzending van… Frans Geerlings

Volgende
Volgende

Interactieve kaart veteranencafés en -ontmoetingsplaatsen