Dieren in het leger: glimwormen

Lampyris_noctiluca2.jpg

De Lampyris noctiluca, oftewel een luminescerende glimworm. Foto: Wofl~commonswiki

Dieren hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol binnen het leger gespeeld, en ze doen dat vandaag de dag nog steeds. In 2004 werd er in Groot-Brittannië zelfs een monument onthuld voor alle dieren die in het Britse leger dienden. Dieren worden regelmatig ingezet bij oorlogsvoering, en daarom zetten ook we ze de komende weken prominent op de kaart. Deze week in deel 3: glimwormen.


Misschien ken je het computerspelletje Worms nog wel, waarbij je het met uit de kluiten gewassen wapens tegen andere spelers opneemt. Hoewel de makers van dit spel er waarschijnlijk geen weet van hadden, heeft één specifieke worm wel degelijk een belangrijke rol gespeeld op en rond het échte slagveld: de glimworm.


Wat is een glimworm?

Glimwormen zijn vergelijkbaar met vuurvliegjes en andere lichtgevende insecten. Zogeheten bioluminescente dieren maken gebruik van -hoe kan het ook anders- bioluminescentie. Dat betekent dat ze een stof aanmaken die licht geeft. Dit licht kan het diertje zelf doen stralen, zoals de gloeiworm, maar ook de nabije omgeving. Andere voorbeelden van bioluminescente organismen zijn bepaalde soorten kwallen en schorpioenen, maar ook bepaalde schimmels. Ze stralen licht uit om verschillende redenen.

Gloeiwormen in een grot in Otorohanga (Nieuw-Zeeland). Foto: Tomáš Malík.

Gloeiwormen in een grot in Otorohanga (Nieuw-Zeeland). Foto: Tomáš Malík.


Functies van bioluminescentie

Er zijn vier redenen te onderscheiden waarom een organisme licht uitstraalt:

  • Communicatie

    De communicatie tussen bacteriën vindt grotendeels plaats via het licht dat ze maken. Onderzoekers zijn het er niet helemaal over eens, maar de meesten van hen vermoeden dat vooral geurstoffen (feromonen) een rol spelen bij de communicatie over langere afstanden. Licht (bioluminescentie) zou met name worden ingezet


Gratis verder lezen voor app-gebruikers.

Klik op onderstaande button om het volledige artikel te lezen.


Vorige
Vorige

Bijzondere beroepen: waterzuivering

Volgende
Volgende

Podcast zomerspecial Checkpoint