Herdenking Franse en Marokkaanse oorlogsslachtoffers
Na Bevrijdingsdag is de periode van stilstaan bij onze recente geschiedenis voorbij voor de meeste Nederlanders. Voor veteranen en nabestaanden van oorlogsslachtoffers geldt dat zeker niet. Het vinden, identificeren en herbegraven van oorlogsslachtoffers is immers niet aan enige periode gebonden. Afgelopen week vonden er, toevallig op één dag, twee bijzondere plechtigheden plaats. Colin had de eer om hierbij aanwezig te zijn en als één van de weinige genodigden verslag uit te brengen in woord en beeld.
De Franse brigade-generaal Deslaurens sneuvelde op 17 mei 1944 terwijl hij met een aantal manschappen de terugtrekking van zijn troepen over de Westerschelde dekte. Op uitnodiging van het herdenkingsmuseum ‘Memorial 40-45’ was Colin aanwezig bij de herdenking van Deslaurens. Hij werd op 20 mei herdacht door middel van het leggen van een aantal bloemstukken in Vlissingen. De plechtigheid vond plaats in het bijzijn van zijn kleinkinderen, de Franse ambassadeur, de Franse militair attaché, de burgemeester van Vlissingen, een delegatie van de Landmacht en Franse en Nederlandse veteranen.
Franse militaire begraafplaats
Bijna tegelijkertijd vond op het Franse Erehof in Kapelle een andere belangrijke gebeurtenis plaats: de jaarlijkse herdenking voor de Franse en Marokkaanse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem sneuvelden. In het bijzijn van de Franse en de Marokkaanse ambassadeur werden tijdens deze ceremonie tevens twee Franse vliegeniers herbegraven: Samery en Le Maresquier.
BIDKL
Na meer dan 80 jaar hebben deze mannen dankzij mannen dankzij de inzet van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) hun identiteit teruggekregen. Het is een mooi voorbeeld van het eervolle werk van deze dienst binnen de Koninklijke Landmacht. Binnenkort lees je op Unit Victor een uitgebreid interview dat Colin en Bas onlangs hadden met de kapitein van deze dienst, Geert Jonker.