Het veteranenseizoen gaat van start
Vanaf deze maand zijn er steeds meer veteranenevenementen. Van regionale veteranendagen tot Nederlandse Veteranendag en verschillende krijgsmachtsdagen. Hieronder geven we een kleine samenvatting van welke evenementen en verschillende dagen er de komende tijd aan zitten te komen.
4 mei Dodenherdenking
De Nationale Herdenking staat ook wel bekend als Nationale Dodenherdenking. Oorspronkelijk is dit een herdenking van de omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Je mag uiteraard ook veel meer mensen en gebeurtenissen herdenken op deze dag. De herdenking vindt jaarlijks op 4 mei plaats op de Dam in Amsterdam. De planning voor ieder jaar staat niet vast, het enige wat echt vast staat is dat heel Nederland, waar je dan ook bent, om 20:00 2 minuten stil is.
Sinds 1961 is de definitie van de Nationale Herdenking:
‘Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’ (Memorandum, Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Sinds 1988 organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei de huidige vorm van de Nationale Herdenking. Echter zijn er ook nog honderden andere comités die een plaatselijke herdenking organiseren. Zo vinden er in de meeste gemeentes, steden en dorpen kleinschalige herdenkingen plaats.
5 mei Bevrijdingsdag
Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Op Bevrijdingsdag vieren we de bevrijding van de Duitse bezetting. Deze bezetting vond plaats van 1940 tot 1945. Op Bevrijdingsdag staan we stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten in Nederland.
Door heel Nederland zijn er op Bevrijdingsdag verschillende festivals, feesten en evenementen georganiseerd. Ook wordt er in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken. Het is een belangrijk moment waarin de herdenking van 4 mei overgaat in de bevrijding van 5 mei. Ook worden met het Bevrijdingsvuur de veertien Bevrijdingsfestivals officieel geopend. Dit zijn niet de enige feesten die dag. Er worden ook veel onofficiële evenementen georganiseerd. Door gemeentes zelf bijvoorbeeld of door onafhankelijk partijen. Het is een feestelijk dag en als het weer een beetje mee zit, meestal een dag om niet te vergeten.
29 juni Nederlandse Veteranendag
De kers op de taart van alle veteranenevenementen is uiteraard Nederlandse Veteranendag. Het is een dag die in het teken staat van de erkenning en waardering van onze veteranen. De definitie van een veteraan is: ‘veteranen zijn alle (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden. Of tijdens vergelijkbare situaties zoals vredesmissies in internationaal verband’ (Rijksoverheid).
Jaarlijks wordt deze dag georganiseerd op de laatste zaterdag van juni. Ook vindt de dag jaarlijks op het Malieveld in Den Haag plaats. Over heel het veld staan stands van tal van verschillende bedrijven, veteranenverenigingen en -stichtingen. Ook staan er informatiestands over de krijgsmachtsonderdelen en zijn er activiteiten, zoals een stormbaan, voor kinderen. De planning van Nederlandse Veteranendag is ieder jaar vrijwel hetzelfde, maar toch is ieder jaar uniek.
Een aantal herkenbare fenomenen zijn het grote podium waar muziekoptredens en uitreiking plaatsvinden. Ook is er ieder jaar een fly-by van militaire luchtvoertuigen. Dit is heel gaaf om te zien én om te horen! Verschillende straaljagers, vrachtvliegtuigen en helikopters komen over het Malieveld en Den Haag heengevlogen. Een gebeurtenis die niet te missen is. Tot slot vindt ook jaarlijks het defilé plaats. Dit is hét hoogtepunt van Nederlandse Veteranendag. Het defilé start in de binnenstad van Den Haag waar zo’n 4000 veteranen en militairen rond de Hofvijver marcheren, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen. Ze eindigen vervolgens op het Malieveld waar de poort van Veteranendag binnen lopen. De 4000 veteranen en militairen lopen met hun eigen groepen. Zo zul je bijvoorbeeld actief dienende veteranen zien lopen, hondenbegeleiders, veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, het Veteranen Search Team en het team van de Invictus Games. Dit blijft jaarlijks een prachtig gezicht gevuld met verschillende emoties. Zorg zeker dat je hier bij bent en het defilé kunt zien.
Regionale veteranendagen en reünies
Door heel het jaar heen vinden er regionale veteranendagen plaats van veteranen verenigingen en stichting. Ook vinden er gedurende het jaar verschillende reünies plaats. Dit kunnen reünies zijn van een vereniging zelf, maar ook van een missie. Deze worden georganiseerd door de desbetreffende vereniging of stichting. Ook zijn deze dagen alleen voor leden en niet voor het grote publiek, daar is Nederlandse Veteranendag een uitzondering in. Waar de andere dagen vooral van mei tot augustus plaatsvinden, vinden deze dagen heel het jaar plaats en zijn niet gebonden aan het veteranenseizoen.