Hulphond voor veteranen
Bij een hulphond denken mensen vaak aan een hond die blinden helpt of mensen die moeite hebben met het doen van huishoudelijke taken. Maar hulphonden zijn er ook voor mensen met PTSS. Wat doet een hulphond en hoe kom je ervoor in aanmerking? Dat leggen we hier allemaal voor je uit.
Wat is een hulphond?
De definitie van een hulphond is als volgt: ‘Hulphonden zijn professioneel opgeleide honden die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een stoornis. Ook kunnen ze fungeren als een maatje voor jongeren en volwassenen.’ (KNGF, n.d.).
Een hulphond kan dus meerdere functies hebben. Hiervoor gaan ze een lang opleidingstraject in. Een hulphond wordt al vanaf puppy af aan opgeleid. Tot 7 a 8 weken blijven de puppy’s bij hun moeder waarna ze vervolgens naar een puppypleeggezin gaan. Daar worden de pups gesocialiseerd en leren ze alvast wat basisvaardigheden aan. Als de honden rond de 14 maanden zijn, gaan ze voor het eerst naar de geleidehondenschool. Tijdens de opleiding blijkt welk ‘pad’ het best bij de hond past. Bij sommige honden blijkt ook dat ze niet geschikt zijn als hulphond. Voor hen houdt de opleiding op.
Net voordat de hond de opleiding afrondt en ‘afstudeert’, wordt er gekeken naar wie er het best klikt met de hond. Je wilt uiteraard goed matchen met je hulphond en een sterke band opbouwen. Vervolgens gaat de hond mee met de client en zal daar zijn leven als hulphond starten. Na zo’n 9 jaar mogen ze uiteraard met hun welverdiend pensioen en kunnen ze genieten van hun welverdiende luie hondenleventje.
Soorten hulphonden
Zoals al eerder genoemd is er niet maar één soort hulphond. Er zijn veel verschillende reden waarom iemand een hulphond zou nemen en hier worden de honden passend voor opgeleid. De meest bekende soort hulphond is de blindengeleidehond. Deze helpt zijn baasje met een visuele beperking om veilig van A naar B te komen.
Verder heb je:
Assistentie of ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) honden. Deze helpen hun eigenaren met een lichamelijke functiebeperking met het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Denk hierbij aan deuren open- of dichtdoen of bijvoorbeeld boodschappen inpakken.
Epilepsie hulphonden die hun baasje helpen voor en tijdens een aanval.
Diabetes hulphond die zijn baasje attendeert op een hypo of hyper. Hierdoor kan het baasje tijdig de juiste maatregelen nemen.
Signaalhonden die mensen met auditieve beperking helpen. Ze attenderen hun baasje op belangrijke geluiden zoals de deurbel, een alarm of een telefoon die overgaat.
Autismegeleidehonden die kinderen of volwassen met autisme ondersteunen. De hond zorgt dan voor structuur bij dagelijkse activiteiten en men ervaart minder prikkels van buitenaf.
Tot slot hebben we de buddyhond. Dit is een hulphond die steun geeft aan (oud)geüniformeerde met trauma en/of PTSS.
Buddyhond
Velen van jullie zullen bekend zijn met de term PTSS of ervaren dit zelfs. Voor degene die de definitie niet helemaal kennen: PTSS staat voor Post Traumatische Stress Stoornis. Dit komt voor na een ingrijpende gebeurtenis waar mensen een trauma aan over houden. Een aantal symptomen van PTSS zijn bijvoorbeeld angstaanvallen, prikkelbaarheid, nachtmerries, sociaal isolement, sombere stemming en concentratieproblemen.
Er zijn dus best veel moeilijkheden die bij PTSS kunnen komen kijken en voor sommigen worden dagelijkse taken bijna onmogelijk. Hiervoor kan een buddyhond worden ingezet. Door de grote vraag naar deze honden moest er helaas een grens worden getrokken voor wie wel of niet in aanmerking komt voor het hebben van een buddyhond. Alleen (oud)geüniformeerden komen in aanmerking. Dit zijn mensen die hebben gewerkt bij Defensie, de politie, brandweer of bijvoorbeeld ambulance.
De buddyhond ondersteunt deze personen met PTSS. Zij geven bijvoorbeeld tijdig een melding aan het baasje bij oplopende spanning. Hierdoor kan het baasje maatregelen nemen om de spanning te laten dalen. Denk hierbij aan het verwijderen van jezelf uit een drukke sociale omgeving en even een plekje voor jezelf te zoeken. Ook kan de hond het baasje wakker maken bij nachtmerries. Hiermee voorkomen ze dat het baasje de nachtmerrie ervaart. De hond reageert namelijk op stresssignalen zoals veranderende lichaamsgeur of ademhaling.
Buddyhonden brengen meer balans in het leven van mensen die PTSS hebben. Ze zorgen ervoor dat de symptomen van PTSS minder heftig worden ervaren en mensen hun dagelijks leven weer kunnen gaan oppakken.
Afsluiting
Er zijn veel verschillende soorten hulphonden, maar de buddyhond is speciaal voor (oud)geüniformeerden met PTSS. Door het herkennen van stresssignalen kan de hond tijdig een seintje geven aan zijn baasje, waardoor hij of zij maatregelen kan nemen met betrekking tot de symptomen op dat moment. De buddyhond brengt meer balans in het leven en zorgt ervoor dat het baasje weer dagelijkse activiteiten kan ondernemen.
Misschien ben jij iemand of ken jij iemand met een hulphond. Als dat zo is, vroegen wij ons af of je wellicht je verhaal zou willen delen met ons. Dit kan via de reacties onder deze blog of door met ons contact op te nemen.
Wij vinden het in ieder geval super mooi dat er verschillende bedrijven en ondernemingen zijn die deze honden opleiden en er zo voor zorgen dat anderen hun leven weer op kunnen pakken.