5 bijzondere verhalen over de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn: Ernst Gräwe

Ernst Gräwe op een foto uit zijn loonboekje. (Bron: Wikicommons)

Ernst Gräwe op een foto uit zijn loonboekje. (Bron: Wikicommons)

In het Limburgse Ysselsteyn bevindt zich de grootste Duitse begraafplaats in Nederland. Duizenden Duitse oorlogsslachtoffers uit ‘40-’45 zijn hier direct na de oorlog begraven of later herbegraven. Het is een prachtige plek waar elke overledene eer aan wordt gedaan. Dat is op zich al bijzonder, gezien de manier waarop de meeste geallieerde landen omgingen met Duitse oorlogsslachtoffers. Toch is het ontstaan van de begraafplaats niet het enige wonderbaarlijke aan deze plek. De komende weken belichten we vijf bijzondere verhalen die schuilgaan achter de grafstenen in Ysselsteyn. Vandaag in deel 3: Ernst Gräwe.


Vorige week las je in het tweede deel van deze serie over Gerhard Wander. Hij werd herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen nadat zijn verzetsdaden werden erkend. Vandaag belichten we iemand die juist is herbegraven op deze enorme begraafplaats. Dit bijzondere verhaal gaat over Ernst Gräwe.


Twentol-drama

Op 10 april 1945 werd Deventer bevrijd door de geallieerden. Dat ging niet zonder slag of stoot, waarbij het zogeheten ‘Twentol-drama’ het absolute dieptepunt betekende. De benaming van deze gebeurtenis is afgeleid van het bedrijf ‘Smeerolie en Teerindustrie Twentol’. In deze in Deventer gevestigde fabriek verschansten zich verschillende verzetsstrijders. Een brug over het kanaal kon de doorgang betekenen voor de oprukkende bevrijders. De leden van het verzet probeerden te voorkomen dat de Duitse bezetters deze zouden opblazen en boden weerstand.

In het holst van de nacht brak van 9 op 10 april een vuurgevecht uit tussen soldaten van de Wehrmacht en de verzetsmensen in het bedrijfspand. Als gevolg van de brand die in het tumult uitbrak, kwamen twee verzetsstrijders om het leven. Vijf anderen wisten te ontsnappen, maar werden in de ochtend alsnog opgepakt. Zonder enige wroeging werden deze vijf gefusilleerd door de Duitsers. Een halfuur later werd Deventer bevrijd door de Canadezen.

De Duitse begraafplaats in Ysselsteyn

De Duitse begraafplaats in Ysselsteyn

Ernst Gräwe

Nu naar de hoofdrolspeler van dit verhaal. Wie was Ernst Gräwe en wat was zijn rol in de Tweede Wereldoorlog? Ernst Wilhelm Johannes Gräwe zag het daglicht op 1 oktober 1914 in Unna, Duitsland. In 1936 werd hij opgeroepen om het leger in te gaan. De oorlogsmachine van nazi-Duitsland draaide inmiddels op volle toeren.

Zijn militaire carrière zag er voortvarend uit. Drie maanden na zijn indiensttreding werd Gräwe bevorderd tot korporaal en in 1940 tot onderofficier. De laatste stap in zijn militaire loopbaan was het opklimmen tot de rang van sergeant. In november 1943 meldde Gräwe zich aan bij de Luftwaffe waar hij als parachutist aan de slag ging. Vanaf juli 1944 werd hij voornamelijk in Nederland ingezet als militair arts. Zo belandde de ambitieuze soldaat in Deventer.

Het Twentol Monument in Deventer

Het Twentol Monument in Deventer

Twentol Monument

Voor we naar de rol van Gräwe bij het Twentol-drama kijken, verdient het de aandacht om het Twentol Monument eerst nader te bekijken. Na afloop van de oorlog werd deze plaquette op de muur van het slachthuis werd geplaatst om de zeven omgekomen verzetsstrijders te eren. De zwarte gedenkplaat rechts naast de stenen inscriptie is in het verhaal van Ernst Gräwe minstens zo belangrijk.

Op die plaat staat de volgende


Gratis verder lezen voor app-gebruikers.

Klik op onderstaande button om het volledige artikel te lezen.


Vorige
Vorige

‘Je bent boven alles mens. Praten is oké’

Volgende
Volgende

‘Als een soort hippie ging ik in een caravan op Curaçao wonen’