‘Je bent boven alles mens. Praten is oké’

Nootenboom neemt onderweg maar base camp Mount Everest het uitzicht in zich op (2019)

Nootenboom neemt onderweg maar base camp Mount Everest het uitzicht in zich op (2019)

Of je nu wil of niet: na een uitzending ben je een ander persoon geworden. Het leven in het leger vormt je als mens. In positieve, maar soms ook in negatieve zin. Soms ontbreekt de juiste begeleiding in de periode waarin een veteraan terugkeert naar het thuisfront. Signalen worden dan niet herkend, die aangeven dat er actie moet worden ondernomen om mentaal en fysiek gezond te blijven. In een reeks interviews laten we ervaringsdeskundigen aan het woord die vertellen over hun belevenissen op dit gebied. Hierbij geven ze tips die voor hen van cruciaal belang zijn (geweest) om topfit te blijven, of om dat weer te worden.


Anton Nootenboom (2 december 1986, Goes) bewandelt de volledige oostkust van Australië in ongeveer vier maanden tijd. Op blote voeten. Door middel van donaties zamelt hij geld in voor de mentale gezondheid van mannen en poogt hij het zelfmoordcijfer onder deze bevolkingsgroep terug te dringen. Al sinds zijn vertrek bij Defensie verbreekt hij wereldrecord na wereldrecord. Nadat hij eerder onder andere op blote voeten de Himalaya beklom tot het base camp (5364 meter hoogte), startte hij in april met zijn nieuwste krankzinnige actie. Momenteel is hij ergens onderweg op de 2600 kilometer lange route tussen Cairns en Sydney.


’Men's mental health’

Ik heb tien jaar bij Defensie gewerkt en ben op drie lange uitzendingen naar Afghanistan geweest. Inmiddels werk ik vijf jaar in de bouw, sinds ik naar Australië ben verhuisd. Al deze werkomgevingen worden gezien als erg 'mannelijk'. Dankzij het werken in deze omgevingen, kwam ik op grote schaal in aanraking met de problemen rondom ‘men's mental health’, zowel bij mezelf als bij vrienden.

Er heerst een taboe onder mannen over jezelf kwetsbaar en emotioneel opstellen en dat wordt vaak gezien als een zwakte. Het tegenovergestelde is waar! Juist jezelf kwetsbaar op durven te stellen en je gevoel kunnen uiten, is het meest mannelijke wat je kan doen. Het zal er bovendien voor zorgen dat er een grote last van je schouders valt.

Nootenboom tijdens zijn geslaagde poging om als eerste mens blootvoets het base camp Mount Everest te bereiken (2019)

Nootenboom tijdens zijn geslaagde poging om als eerste mens blootvoets het base camp Mount Everest te bereiken (2019)


Zelfmoord

Het is een wereldwijd probleem dat zorgt voor ongelofelijk veel pijn, stress, depressie, en in het uiterste geval zelfs zelfmoord. Hier in Australië is zelfmoord de nummer één doodsoorzaak onder mannen tussen de 15 en 44 jaar. Het afgelopen jaar alleen al hebben hier meer dan 3000 mensen zelfmoord gepleegd, waarvan 75% man was. Dit moet stoppen.

Door middel van deze 'wandeling' wil ik aandacht voor dit probleem generen zodat dit opgelost, of op zijn minst verkleind wordt. Door genoeg geld in te zamelen voor verschillende organisaties die zich hier sterk voor maken, kunnen we hopelijk samen zoveel mogelijk mannen helpen voor het te laat is.


(Militaire) loopbaan

Anton tijdens zijn missie in Kabul (2012)

Anton tijdens zijn missie in Kabul (2012)

Tijdens mijn loopbaan bij Defensie heb ik twee functies uitgevoerd en aan drie missies meegedaan, allen in Afghanistan. Bij het 17e Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (GFPI) diende ik als mini schutter en bij het Korps Commando Troepen diende ik als SOF (Special Operations Forces) support.

Mijn eerste missie (ROOT 2) vond plaats binnen het KCT in 2007, waarbij ik werd uitgezonden naar Kabul. De tweede missie (BG 11) vond met het 17e GFPI plaats in 2009 en 2010, in Deh Rahwod. Tijdens mijn derde en laatste


Gratis verder lezen voor app-gebruikers.

Klik op onderstaande button om het volledige artikel te lezen.


Vorige
Vorige

Nieuwe release Unit Victor-app!

Volgende
Volgende

5 bijzondere verhalen over de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn: Ernst Gräwe