5 bijzondere verhalen over de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn: Gerhard Wander

In het Limburgse Ysselsteyn bevindt zich de grootste Duitse begraafplaats in Nederland. Duizenden Duitse oorlogsslachtoffers uit ‘40-’45 zijn hier direct na de oorlog begraven of later herbegraven. Het is een prachtige plek die goed onderhouden is, en waar elk slachtoffer eer aan wordt gedaan. Dat is op zich al bijzonder, gezien de manier waarop de meeste geallieerde landen omgingen met Duitse oorlogsslachtoffers. Toch is het ontstaan van de begraafplaats niet het enige wonderbaarlijke aan deze plek. De komende weken belichten we vijf bijzondere verhalen die schuilgaan achter de grafstenen in Ysselsteyn. Vandaag in deel 2: Gerhard Wander.

Dr. Gerhard Walter Wander was van huis uit advocaat, en in de Tweede Wereldoorlog werkte hij als officier in dienst van het Duitse leger. Niet lang nadat hij in Nederland werd gestationeerd, ging hij in het verzet. Het was zijn taak was om het juridische pad te effenen voor Joden die Arisch wilden worden, om op die wijze het onteigenen van hun kostbaarheden tegen te gaan.

Hierbij werkte hij nauw samen met zijn Nederlandse evenknie dr. Benno Stokvis, die de belangen behartigde van Nederlandse joden. Stokvis haalt in het boek ‘Saving the Jews: Amazing Stories of Men and Women who Defied the ‘final solution’’ enkele aardige anekdotes op over gesprekken tussen hem en Wander, die de goede inborst en humor van laatstgenoemde aantonen.


Verzet in Duitsland

Dr. Gerhard Walter Wander

Dr. Gerhard Walter Wander

Het was niet uitzonderlijk dat er Duitsers in het Nederlands verzet actief waren. Zeker na de Slag om Stalingrad vroegen veel hoge Duitse officieren zich af of Hitler nog wel zo geschikt was om het land te leiden. Ook veel burgers zetten hun vraagtekens bij het bestaan van nazi-Duitsland. Georganiseerd verzet bleef echter praktisch onmogelijk in Duitsland.

Onder andere de vele mislukte moordaanslagen op de Führer tonen dat aan. Het weinige georganiseerde verzet bij de oosterburen was vooral afkomstig van communisten, socialisten en de kerk. Van echte groepen die verzet pleegden was weinig sprake, volgens website De Dokwerker. In Nederland was dat wel anders.


Duits verzet in Nederland

In ons land zijn er enkele grote verzetsacties geweest waaraan Duitsers deelnamen. Een voorbeeld zijn de belevenissen van de Duitse jood Gerhard Badrian, de handlanger van Gerrit van der Veen. Van der Veen richtte de Persoonsbewijzen Centrale op. Na een mislukte overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans redde Badrian Gerrit van der Veen, die zwaargewond


Gratis verder lezen voor app-gebruikers.

Klik op onderstaande button om het volledige artikel te lezen.


Vorige
Vorige

‘Als een soort hippie ging ik in een caravan op Curaçao wonen’

Volgende
Volgende

Dieren in het leger: olifanten