Dieren in het leger: olifanten
Dieren hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol binnen het leger gespeeld en doen dat vandaag de dag nog steeds. In 2004 werd er in Groot-Brittannië zelfs een monument onthuld voor alle dieren die in het Britse leger hadden gediend. Dieren worden regelmatig ingezet bij oorlogsvoering, en daarom zetten ook we ze de komende weken prominent op de kaart. Deze week in deel 1: olifanten.
Je zou het misschien niet denken, maar olifanten zijn duizenden jaren van onschatbare waarde geweest bij diverse oorlogen. Van Hannibal heb je vast weleens gehoord, maar hij was niet de enige die met een leger olifanten naar vijandelijk gebied trok. Olifanten werden eeuwenlang ingezet op het slagveld.
Krijgsolifant
Het belangrijkste nut van de zogeheten krijgsolifanten, was tijdens charges door de vijandelijke linies te breken en de vijand te vertrappen. Al in de oudheid werden ze ingezet, onder andere dus door Hannibal. Hij gebruikte ze echter vooral als lastdieren, om groot materieel over de bergen te vervoeren richting Rome. Het oudst bekende gebruik van krijgsolifanten vond plaats in India, waar ze zelfs één van de vier klassiek takken van het leger vormden.
Een veldheer onder Alexander de Grote, Seleucus, beschikte over een leger van maar liefst 400 geslurfde viervoeters!
Temmen voor het leger
Het oudste bewijs van het temmen van olifanten dateert van ongeveer 4500 jaar geleden en is afkomstig uit de Indusbeschaving. Deze werden echter ingezet voor de landbouw en niet voor oorlogsvoering. Waarschijnlijk zijn de eerste krijgsolifanten in 1500 voor Christus getemd voor militaire doeleinden, maar hard bewijs daarvoor
Gratis verder lezen voor app-gebruikers
Klik op onderstaande button om het volledige artikel te lezen.