De Vereniging Jonge Veteranen
Frans Geerlings is kapitein der Technische Troepen b.d.. In een eerder gepubliceerd artikel op Unit Victor kon je al lezen over de individuele uitzendingen die hij meemaakte. Lees dit vooral even terug, want het leven van kapitein Geerlings is nooit saai geweest. Ook vandaag de dag niet, want tegenwoordig is hij voorzitter van de Vereniging Jonge Veteranen. We praten met hem over de achtergrond, de leden en de activiteiten van deze vereniging.
U bent voorzitter van de Vereniging Jonge Veteranen sinds 2018. Waarom wilde u eigenlijk voorzitter worden?
Die wens begon bij mij te leven dankzij het verzoek van mijn voorganger, Patrick van Meenen. Door de vele sportieve activiteiten die hij en zijn zoons uitoefenen, kreeg hij het te druk om als voorzitter verder te gaan. Indertijd was ik al penningmeester bij de VJV en dankzij mijn vele contacten werd ik al regelmatig als vertegenwoordiger genodigd op bijeenkomsten. Dat onze leden mij als nieuwe voorzitter aanvaardden, werd ook ingegeven door het feit dat ik met FLO ben. Daardoor ben ik niet aan een werkgever gebonden.
Miste u een dergelijke vereniging toen u zelf terugkeerde na uw missies?
Nee, niet echt. Na mijn eerste uitzending moest ik gelijk weer vol aan de bak. Bovendien had ik toen nog geen veteranenstatus. Toen ik terugkwam van mijn tweede uitzending naar Afghanistan, bestond de Veteranenwet pas net voor actief dienende veteranen. Daardoor behoorde ik tot één van de eerste actieve veteranen die ook een medaille kreeg uitgereikt op de Nederlandse Veteranendag. Dat was in 2010.
Het was erg bijzonder om op het Binnenhof als laatste aan te sluiten bij het defilé en deel uit te maken van de ceremonie. Daar verwelkomde koning Willem-Alexander ons. Mede omdat ik ook daarna nog in dienst bleef en het druk had met mijn werk voor Defensie, voelde ik zelf geen behoefte om me aan te sluiten bij een dergelijke vereniging.
De Vereniging Jonge Veteranen werd in 2007 opgericht met vier doelstellingen als oogmerk. Wilt u deze kort benoemen en per doelstelling een voorbeeld geven van hoe u deze doelen als vereniging probeert te behalen?
Doelstelling één is het waarborgen van de belangenbehartiging voor alle jonge veteranen van de vereniging, inclusief de actief dienende veteranen. Dit doen wij als bestuur door regelmatig aanwezig te zijn bij vergaderingen van het Veteranenplatform, de vakbond AFMP met ook het Netwerk Veteranen van de FNV. Diverse nog niet goed geregelde zaken brengen we bij hen onder de aandacht, die specifiek voor jonge veteranen belangrijk zijn. Wat dat voor zaken zijn, loopt erg uiteen. De ene keer bespreken we bijvoorbeeld het belang dat ook jonge veteranen en hun kinderen hulp nodig kunnen hebben. Of dat het belangrijk is om de kinderen te betrekken bij de activiteiten die doordeweeks of in het weekend plaatsvinden. Dat gebeurt nu soms nog te weinig, vinden wij.
Onze tweede doelstelling is het vertegenwoordigen van de veteranen op sociaal en maatschappelijk vlak. Vooral bij instanties die zich bezighouden met de positie van en het beleid voor veteranen. Dit doe ik als voorzitter veelal bij de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, de voorzitter van het Veteranenplatform, de directeur van het Nederlands Veteraneninstituut, bij verschillende Veteranen Ontmoeting Centra, en de BNMO. Ook onderhoud ik contacten met de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en andere volksvertegenwoordigers bij de septemberherdenking in Roermond.
De derde doelstelling van de Vereniging Jonge Veteranen is om de veteranen op maatschappelijk gebied meer te profileren en te werken aan een betere acceptatie door het Nederlandse publiek. Dit doen we door aanwezig te zijn met een stand en vrijwilligers tijdens regionale en lokale veteranendagen en diverse andere veteranenbijeenkomsten. Ook de Taptoe en tijdens de Nederlandse Veteranendag in Den Haag slaan we nooit over.
Ons laatste -maar daardoor niet minder belangrijke- doel, is het bijstaan van de individuele veteraan en zijn gezin bij problemen die uitzendings-gerelateerd zijn. Als we zelf de benodigde hulp niet kunnen leveren, dan proberen we een goede begeleiding naar de juiste zorg te bieden. Met een ‘Grote Familie’ zoals de veteranengemeenschap, zijn er soms mensen die wat uitdagingen hebben. Wanneer deze ons ter ore komen, dan gaan we kijken hoe we kunnen helpen. Soms is een luisterend oor voldoende, maar soms is verwijzing naar het Veteranenloket het beste. Of we schakelen nuldelijns-hulp in, en soms gaan we ook zelf op visite.
Alles draait om het schenken van de juiste aandacht, zodat er geen verdere ernstige beschadiging ontstaat en er snel adequate hulp volgt. Daarom organiseerden we op 25 september ook een Familiedag. Dit was een geweldig evenement waarin samenzijn met dierbaren, vriendschap en aandacht voor elkaar zorgden voor een heel mooie dag.
Hoeveel leden telt de VJV en zijn dit ook echt allemaal ‘jonge veteranen’? En waarom is er eigenlijk gekozen voor die naam?
De vereniging telt ongeveer 105 leden en 8 donateurs. De naam is ontstaan uit het feit dat ‘de veteraan’ in de ogen van veel mensen een ‘oude oorlogsheld’ is. Dat beeld klopt natuurlijk niet. In 2017 en 2018 voerden we als vereniging een interne discussie over de naamvoering. We stelden toen vast dat we allemaal ouder worden maar dat onze identiteit ‘jong van missie’ is en blijft.
Vandaar dat we de term ‘jonge’ hebben behouden als deel van onze naam. Deze ‘jonge identiteit’ moeten we als leden zien te behouden. Want of het nu missies in Libanon of in Afghanistan zijn geweest waaraan we onze bijdrage hebben geleverd: We zijn er allemaal als militair bij geweest.
Wanneer ‘nieuwe jonge veteranen’ interesse hebben om eens kennis te komen maken met jullie, is er dan een centrale locatie waar mensen zomaar binnen kunnen lopen of hoe werkt dit bij jullie?
Nee, we hebben geen kantoor of vaste plek waar we te vinden zijn. We gaan naar kleine evenementen en daar profileren we ons. En vanuit de leden zelf vindt er promotie plaats naar kennissen en oud-collega’s plaats, of bijvoorbeeld tijdens ontmoetingen die ontstaan bij het volgen van therapie.
Hoe kunnen mensen zich aanmelden wanneer ze interesse hebben om deel te nemen aan één van de activiteiten die jullie organiseren, en wat zijn jullie belangrijkste activiteiten?
De eerder genoemde Familiedag is dus één van onze hoofdactiviteiten. Hier worden de mensen voor benaderd per e-mail en via Facebook, maar ook gaan we dit doen via de Unit Victor-app. Bij verschillende veteranenbijeenkomsten nemen we deel aan het defilé, als dat er is. Door het dragen van ons eigen clubtenue, onze eigen baret, groene polo, spijkerbroek en zwarte schoenen vallen we vaak positief op.
Wat krijgen veteranen ervoor terug wanneer ze besluiten om lid te worden á 15 euro per jaar?
Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Onze steun kan bestaan uit een simpel kerstkaartje met een extra geschenkje, zoals het mondkapje met het VJV-logo dat we afgelopen jaar naar onze leden stuurden. Maar ook bieden we ondersteuning bij evenementen zoals de Airborn Wandeltocht, en onze leden ontvangen een exclusieve korting op evenementen zoals de jaarlijkse Familiedag.
Mensen die door omstandig heden in de financiële nood zijn geraakt schenken wij ook een lidmaatschap voor de periode van een jaar. Wat onze leden dus terugkrijgen voor hun jaarlijkse bijdrage, is sterk afhankelijk van de persoon en de omstandigheden.
In hoeverre helpen (mogelijke) samenwerkingen met partijen als het vfonds, Stichting Unit Victor en het Nederlands Veteraneninstituut om jullie doelstellingen te behalen?
Het vfonds geeft ons financiële ondersteuning, net als het Veteranen Platform en het Nederlands Veteraneninstituut. Van de stichting Unit Victor gebruik ik hun app voor het onderhouden van contacten met mijn oude dienstmaten. Ook koppel ik sommige leden van de Vereniging Jonge Veteranen via de app met elkaar of andere veteranen.
Meer artikelen lezen zoals dit, en direct bijgepraat worden over Defensie-nieuws en -evenementen bij jou in de buurt? Via de gratis Unit Victor-app ben je als eerst op de hoogte. Exclusief voor veteranen, veilig en vertrouwd. Download hem nu!