Dieren in het leger: dolfijnen
Dieren hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol binnen het leger gespeeld, en ze doen dat vandaag de dag nog steeds. In 2004 werd er in Groot-Brittannië zelfs een monument onthuld voor alle dieren die in het Britse leger dienden. Dieren worden regelmatig ingezet bij oorlogsvoering, en daarom zetten ook we ze de komende weken prominent op de kaart. Deze week in deel 5: dolfijnen.
In april 2019 werd in de wateren bij Ingøya, in het uiterste noorden van Noorwegen, een witte dolfijn aangetroffen. Dagenlang schuurde het langs de kiel van een vissersboot. De zogeheten belugadolfijn was hoogstwaarschijnlijk ingezet als spionagemiddel door de Russische overheid. Dat was onder meer te zien aan het tuigje om zijn nek.
Daaraan hing een label waarop 'Sint-Petersburg' stond. Bovendien hebben Russische overheidsfunctionarissen er nooit een geheim van gemaakt dat ze de dieren inzetten voor militaire doeleinden. Waarom zijn ze daar zo geschikt voor?
Hyperintelligent en makkelijk te trainen
Tegenover Nieuwsuur vertelde dolfijnenonderzoeker Ron Kastelein dat het voor hem niet als een verrassing kwam dat juist de witte beluga wordt getraind voor militaire doeleinden. De dieren zijn volgens hem intelligent en sociaal. ‘Deze beesten kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld kleefmijnen op te sporen. Ze zijn getraind om een apparaat vast te houden en zelfs torpedo's en mijnen mee te nemen. Ze zijn zeer makkelijk te trainen’.
Nieuwe militaire havens
Waarom juist de beluga volgens Kastelein geknipt is voor oorlogsvoering, is dat het een sociale en makkelijk te houden soort is. ‘Het is een sterke dolfijn en zeer geschikt voor het leger. De Russen zijn onlangs weer begonnen met een nieuw zee-zoogdierenprogramma, daar past de beluga in’… ‘Er zijn drie militaire havens geopend in het noorden van Rusland en ze willen het hele gebied graag onder controle houden’.
Camera’s
Dat ook de in Noorwegen aangetroffen beluga voor het bespieden van mogelijke tegenstanders werd ingezet, blijkt ook uit het feit dat aan het tuigje om zijn nek een camera kon worden bevestigd.
Amerikaans trainingsprogramma
Dat het dier in het filmpje een tuimelaar betreft van Amerikaanse komaf, en geen Russische soortgenoot, geeft aan dat niet alleen de Russen gebruikmaken van de kwaliteiten van dolfijnen. Ook de Amerikaanse marine heeft een vergelijkbaar trainingsprogramma, zei Kastelein destijds tegen Nieuwsuur. Op de basis in San Diego worden behalve dolfijnen ook zeeleeuwen opgeleid. En niet alleen worden dolfijnen gebruikt voor spionage-doeleinden: Ze kunnen verkennen, opsporen en terugbrengen.’
Gratis verder lezen voor app-gebruikers
Klik op onderstaande button om het volledige artikel te lezen.