Het Wageningen van… Elanor Boekholt-O’Sullivan
Eén van de tafelgasten van aanstaande woensdag, is generaal-majoor Elanor Boekholt-O’Sullivan. Sinds 2018 is zij commandant van het Defensie Cyber Commando en per 1 oktober 2020 is ze Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Tijdens ‘Veteranen in beeld’ zal ze onder andere vertellen over haar ervaringen om in 2016 als eerste vrouwelijke vliegbasiscommandant aan te treden. Eerst is het echter tijd voor een korte introductie, in ‘Het Wageningen van… Elanor Boekholt-O’Sullivan’.
U bent op Bevrijdingsdag te gast in de Grote Kerk bij ons programma ‘Veteranen in beeld’. Bent u bij eerdere edities van Bevrijdingsdag in Wageningen aanwezig geweest en wat betekenen deze dag en dit evenement voor u?
Als gast ben ik enkele jaren geleden aanwezig geweest. Destijds was ik vooral onder de indruk van onze oudgedienden. Door wat zij hebben gedaan, leven wij nu het leven wat we leven en dat is een bijzonder goed leven.
Het centrale thema van dit jaar, en de daaraan gekoppelde hashtag, is ‘#maakhetverschil’. Dit thema moet onderstrepen dat veteranen zichtbare aandacht moeten blijven krijgen in onze samenleving, door alle lagen van de bevolking en van jong tot oud. Deelt u deze opvatting?
Ja, en in het bijzonder als ik het thema betrek op onze strijdkrachten. Elke militair die namelijk met gevaar voor eigen leven het behaaglijke Nederland verruilt voor een vaak minder behaaglijke plek op de wereld -omdat zij of hij gelooft in het bijdragen aan een betere wereld- maakt het verschil. Hoe groot of klein dan ook. Je vindt jezelf minder belangrijk dan de ander.
Bovendien ben je bereid om je dierbaren achter te laten, en voor mensen die je niet kent je uiterste best te doen. Of je terugkeert weet je niet zeker, en ook niet hoe je terugkeert en of je met z’n allen terugkeert. Deze mensen, deze militairen, verdienen het dat we ten minste één keer per jaar stilstaan bij hun bereidheid om offers te brengen. Offers omdat hun gevoel van ‘wij’ groter is dan dat van ‘ik’.
Regelmatig vindt er discussie plaats over de vraag of Bevrijdingsdag een jaarlijks terugkerende feestdag moet blijven. Hoe denkt u daarover?
Ik vind het erg belangrijk dat dit een jaarlijks terugkerende feestdag blijft. Sterker nog: Het wordt zelfs elk jaar belangrijker om tenminste één dag stil te staan bij hoe goed we het hebben en om niet te vergeten dat dat niet vanzelfsprekend is.
Heeft u het idee dat de connectie tussen de hedendaagse jeugd en veteranen langzaamaan zwakker wordt en dat het invoeren van een hashtag de juiste manier is om ze meer te betrekken bij de belevingswereld van de veteranen?
Innovatieve manieren zoals het koppelen van een hashtag aan het centrale thema, kunnen er zeker aan bijdragen om de connectie te verstevigen. Jonge mensen vergaren op een andere manier informatie. Ik denk echter dat ze veel meer weten dan wij soms denken of wij wisten op hun leeftijd. We moeten een manier vinden om onze verhalen te vertellen die aansluit op hun manier van luisteren.
Er hebben nogal wat verschuivingen plaatsgevonden in het wervings- en toetredingsbeleid binnen Defensie sinds de Tweede Wereldoorlog. Welke informatie we ook over u opzoeken, bijna alle zoekresultaten beginnen steevast met ‘De eerste vrouwelijke…’. Wat moet er in uw optiek nog veranderen binnen Defensie op het gebied van de omgang met veteranen en bijvoorbeeld emancipatie van bepaalde groepen in onze bevolking?
In de Tweede Wereldoorlog speelden vrouwen een heel grote rol, en niet alleen in de ondersteuning of parttime. Deze verhalen mogen wat mij betreft nog beter over het voetlicht worden gebracht. Niet als onderdeel van een aparte bundel of in één of andere special, maar als onderdeel van élke bundel, van élk verhaal. Mannen en vrouwen samen en gelijkwaardig aan elkaar. Soms in een andere rol of positie maar wel met hetzelfde doel voor ogen.
In 2007 werd u uitgezonden naar Afghanistan. Wat betekent het voor u om het predicaat ‘veteraan’ te mogen dragen?
Ik ben er trots op en ik voel me verbonden met andere veteranen. Het vormt een onzichtbare lijn die een band schept voor als het nodig zou zijn.
Kijk op 5 mei tussen 10.30 uur en 11.30 uur naar de live-uitzending ‘Veteranen in beeld’ via de livestream op Wageningen45.nl of via de website van Veteranen TV. Boekholt-O’Sullivan is tafelgast tijdens dit programma, dat Stichting Unit Victor NLD maakt in samenwerking met Veteranen TV en Veteranenshop.