Het Wageningen van… Pieter Koning

Vastberadenheid. Dat is het kernwoord dat zowel grootvader Simon als kleinzoon Pieter Koning typeert. Pieter en zijn familie zijn al lange tijd op zoek naar zijn opa, welke sinds de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog spoorloos is. Dit indrukwekkende verhaal komt binnenkort uitgebreid ter sprake, in een prachtige reportage en een interview tijdens onze live-uitzending ‘Veteranen in beeld’ op 5 mei. Vandaag maken we alvast kennis met Pieter. Na een carrière bij Defensie maakte hij de overstap naar de politie.

Pieter Koning voor ‘zijn’ politiebureau in Amsterdam Nieuw-West (2021)

Pieter Koning voor ‘zijn’ politiebureau in Amsterdam Nieuw-West (2021)

Bent u bij eerdere edities van Bevrijdingsdag in Wageningen aanwezig geweest en wat betekenen deze locatie en dit evenement voor u?

De eerste keer dat ik in Wageningen was, was de laatste keer dat ook prins Bernhard aanwezig was. Hij nam toen -met de commandobaret op- het defilé af, wat ik erg indrukwekkend vond. Het was toen echt druk, mensen stonden vier rijen dik te juichen. Eindelijk maakte ik mee dat er niet negatief naar ons als veteranen gekeken werd, maar dat mensen naar ons juichten. Na dit bezoek aan de viering in Wageningen ben ik wel jaarlijks naar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag gegaan, maar pas sinds 2017 bezoek ik het evenement in Wageningen jaarlijks met het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Het is en blijft leuk om daar rond te lopen op 5 mei!

Het thema van dit jaar, ‘#maakhetverschil’ onderstreept dat veteranen zichtbare aandacht moeten blijven krijgen in onze samenleving, door alle lagen van de bevolking en van jong tot oud. Deelt u deze opvatting?

Ik ben het daar zeker mee eens. Veteranen zijn mensen die er ooit voor hebben gekozen om een stap verder te zetten om mensen te helpen. Overigens ben ik van mening dat dit niet alleen moet gaan om veteranen, maar ook om politieagenten, brandweer, ambulance.

Wat niet veel mensen weten, is dat Bevrijdingsdag sinds de eerste editie in 1958 om de vijf jaar plaatsvond, en pas vanaf 1990 een jaarlijkse officiële feestdag is. Vindt u het desondanks belangrijk dat dit een jaarlijkse feestdag blijft?

Dat vind ik heel belangrijk. Deze dag vieren we onze vrijheid en daar mogen we in Nederland heel blij mee zijn. Wat wij hier allemaal mogen doen en mogen roepen, dat mag in heel veel landen niet. We mogen onze vrijheid dan ook echt vieren.

Dit jaar is er ook een hashtag aan het thema is gekoppeld. Sommige mensen denken dat de hedendaagse jeugd namelijk niet meer zo veel feeling heeft met de veteranen als voorheen. Denkt u dat ook, en waarom denkt u dat (niet)?

Volgens mij leeft het idee onder jongeren juist wel heel erg. Niet het idee hoe het zou zijn om veteraan te zijn, maar de jongeren van tegenwoordig zijn over het algemeen erg maatschappelijk bewust. Ze weten wat er speelt in de wereld en hebben daar ook vaak een mening over. Het woord ‘veteraan’ is niet echt sexy voor jongeren en het zal hen denk ik ook niet aantrekken.

Koning (r) samen met zijn buddy Hans op de grens van de enclave Srebrenica

Koning (r) samen met zijn buddy Hans op de grens van de enclave Srebrenica

U bent zelf Dutchbat-veteraan. In welke periode en als onderdeel van welke strijdmacht bent u uitgezonden geweest?

In 1994 werd ik naar Srebrenica uitgezonden met de Bravo ‘Stier’ Compagnie van de 11 Luchtmobiele Brigade, als onderdeel van Dutchbat 1.

Tegenwoordig bent u werkzaam als politieagent. Merkt u weleens dat mensen u als veteraan zien of behandelen en vindt u dat de Nederlandse veteranen de aandacht krijgen die ze verdienen?

Mensen zien niet aan de buitenkant dat je veteraan bent en kunnen je dus ook niet anders dan ‘de normale burger’ behandelen. De veteranenspeld draag ik ook zelden. Mensen weten daarom eigenlijk niet dat ik veteraan ben, tenzij ik het aangeef. Over het algemeen zijn mensen wel heel geïnteresseerd in wat ik gedaan heb. De Nederlandse veteranen hebben wat mij betreft niet te klagen over de aandacht die zij krijgen. Dat is echt veel, er zijn veel mogelijkheden.

Heeft u in uw werkzaamheden bij de politie voordelen van de competenties en de ervaringen die u bij Defensie heeft verworven?

Zeker. Met de KMAR en het Nederlands Veteraneninstituut zijn wij nu bijvoorbeeld bezig met project Nova. Dat draait om het herkennen van veteranen die in de problemen komen en met de politie in contact komen. Vaak gaat dit niet om crimineel gedrag, maar om een verkapte hulpvraag. Omdat wij als politie dan als eerste organisatie met ze in contact komen, kunnen wij ze ook doorzetten naar de instanties die de juiste hulp kunnen bieden. De veteranen vinden het heel fijn om met een mede-veteraan in contact te staan bij de politie. We spreken dezelfde taal en weten vaak wat de ander heeft meegemaakt.

Wat betekent het voor u om het predicaat ‘veteraan’ te mogen dragen?

Met het woord ‘veteraan’ heb ik persoonlijk niet veel, maar ben er wel trots op dat ik het ben. Het is toch een deel van je leven geweest, wat nooit meer weggaat. Wat ik in dat halfjaar in Srebrenica heb meegemaakt, heeft mij wel gevormd voor de rest van mijn leven.


Kijk op 5 mei tussen 10.30 uur en 11.30 uur naar de live-uitzending ‘Veteranen in beeld’ via de livestream op Wageningen45.nl of op de website van Veteranen TV. Daarin wordt de reportage over de zoektocht naar Pieter’s opa Simon Koning integraal uitgezonden. Tevens is Pieter tafelgast tijdens dit programma, dat Stichting Unit Victor NLD maakt in samenwerking met Veteranen TV en Veteranenshop.

Vorige
Vorige

Het Wageningen van… Joe Tennessee

Volgende
Volgende

Veteranen in beeld: live-uitzending op 5 mei