2 Can Rule
Daniël Slaman (36, Tiel) is de voorzitter en één van de oprichters van de Stichting Veteranen 2 Can Rule. Deze stichting werd in 2016 opgericht en komt voort uit het veteranencafé dat Slaman en vier andere veteranen in 2015 startten. Ze draaiden missies in onder andere Cambodja, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. We wilden graag meer weten over dit bijzondere broederschap en benaderden Slaman met een stapel vragen onder onze arm.
Van wanneer tot wanneer werkte je in militaire dienst, in welke functie(s) was dat en op welke uitzending(en) ben je geweest?
In augustus 2003 begon mijn militaire loopbaan bij het Schoolbataljon Luchtmobiel A-Cie in Schaarsbergen. Na een opleiding tot Minimi-schutter werd ik geplaatst bij 13 Infbat Stoottroepen B-cie, waar we direct begonnen met het voorbereiden op onze uitzending naar Irak. Van juli tot november 2004 werd ik uitgezonden naar Ar-Rumaythah in Irak.
Na deze uitzending werd ik vrij snel gevraagd voor de functie van kpl foerier. Dat was één van de mooiste functies die ik binnen Defensie bekleedde. In 2007 werd onze eenheid naar Afghanistan uitgezonden. Dat was een heftige maar ook een mooie tijd. Na de missie zag ik het niet zitten om op van een parate eenheid weer terug naar school te gaan (KMS). Daarom besloot ik in september 2008 om Defensie te verlaten.
Wat is je huidige beroep?
Een week nadat ik bij Defensie stopte, begon ik als teamleider binnen een logistiek bedrijf. Door de economische crisis en het feit dat ik me nog moest aanpassen aan de burgermaatschappij, werd ik gedwongen om na elf maanden een andere baan te zoeken. De eerste de beste baan nam ik aan en ik ging als koerier voor UPS aan de slag. Inmiddels werk ik daar al ruim twaalf jaar. Deze zomer ben ik wel begonnen met een studie Sociale Psychologie zodat ik kan doen wat ik echt wil: mij inzetten voor de maatschappij.
Je bent, net als 2 Can Rule, gevestigd in Tiel. Hoe ziet jouw privésituatie er verder uit en wat is 2 Can Rule eigenlijk?
Sinds 2008 woon ik daar samen met mijn vrouw. Ik mag mezelf de trotse (bonus)vader van twee meiden en één jongen noemen. Omdat ik vlakbij het uitgaansgebied van Tiel woon, loop ik nog wel eens een kroeg binnen. Dat gebeurde ook begin 2015, en ik zag een bekend gezicht achter de bar. Punt was: we wisten allebei niet meer waar we elkaar van kenden. Na lang aarzelen knoopten we het gesprek aan, en we bleken op hetzelfde kamp in Afghanistan te hebben gezeten!
Pascal zat er bij de Pantserhouwitser en ik als foerier. Zo voegden zich nog drie veteranen bij ons en al snel groeide het idee om een veteranencafé te beginnen. Dit realiseerden we in juli 2015. Een jaar later mochten we een presentatie geven aan de lokale Rotaryclub, waarvan de notaris ons later hielp om een stichting te vormen.
Waarom kozen jullie voor de naam 2Can Rule, die is afgeleid van de regel dat er maar twee blikjes bier op een dag mochten worden gedronken tijdens een missie?
Omdat die naam herkenbaar is voor veteranen. We kozen er bewust voor om geen plaatsnaam in onze naam te zetten omdat wij openstaan voor iedere veteraan ongeacht woonplaats.
Wie hebben 2 Can Rule opgericht en wat was jullie doelstelling toen jullie begonnen?
Pascal van Manen, Paul van den Berg, Rudolf Nap en ik hebben 2 Can Rule opgericht met als doelstellingen:
Zorgdragen voor een broederschapsband tussen de veteranen
Meer begrip krijgen bij de burgers
Een plek zijn waar veteranen hun verhaal kwijt kunnen en begrepen worden
Veteranen helpen in de weg naar de juiste nazorg
Heb je het gevoel dat jullie in die doelstelling slagen? Kun je een voorbeeld schetsen waaruit dat blijkt?
Dat denk ik zeker. We proberen om een broederschapsband te creëren zoals we die ervaren hebben tijdens onze uitzendingen, door minstens één keer per maand bij elkaar te komen. Dat gebeurt iedere derde zondag van de maand in café de Boemerang in Tiel. Daarnaast organiseren we evenementen waar veteranen aan kunnen deelnemen.
Ook het creëren van begrip bij burgers ten aanzien van veteranen gaat steeds beter. Het voelt als onze maatschappelijke taak om ons ook daarvoor in te zetten. Zo hebben we als stichting bijvoorbeeld de stolpersteine (‘struikelstenen’) in Tiel schoongemaakt en gaven we voorlichting aan de Kinderraad.
Ook helpen wij de gemeente Tiel bij het organiseren van veteranenactiviteiten zoals een lokale veteranendag. Misschien nog wel het belangrijkst: We proberen een plek te zijn waar veteranen hun verhaal kwijt kunnen.
Waarom vinden jullie dat zo belangrijk?
Zij praten nu eenmaal makkelijker met andere veteranen over hun uitzending dan met burgers die geen affiniteit met Defensie hebben. Het gebeurt bijvoorbeeld regelmatig dat tijdens onze bijeenkomsten de partner van de veteraan verhalen hoort die nieuw zijn voor hem of haar. Ook voor veteranen die de verhalen liever niet met hun thuisfront delen, houden we besloten bijeenkomsten wanneer daar behoefte aan is.
Veteranen met een hulp- of ondersteuningsvraag staan erom bekend dat ze lang wachten voordat ze hulp zoeken. Wij proberen de drempel zo laag mogelijk te houden om die vraag wel uit te zetten bij anderen. Tijdens onze bijeenkomsten en evenementen zijn daarom altijd één of twee nuldelijnsondersteuners aanwezig.
Wat wordt er zoal gedaan of besproken tijdens jullie maandelijkse bijeenkomsten?
Café de Boemerang voelt voor ons inmiddels echt als een Homebase. We hebben een ‘Missing man table’ waar veteranen zich even kunnen terugtrekken om iemand te herdenken. Als bestuur houden we elke bijeenkomst een kort openingspraatje met eventuele bijzonderheden, maar we proberen het verder vooral zo informeel mogelijk te houden. De gespreksonderwerpen variëren dan ook van missies tot onze favoriete barbecuegerechten.
Wat zijn de vaste activiteiten die jullie regelmatig organiseren?
Elke derde zondag van de maand houden we dus een bijeenkomst in café de Boemerang. Daarnaast bieden we één keer per maand de mogelijkheid aan om te gaan boogschieten. Daarbij draait het niet om het scoren van zoveel mogelijk punten. Het is een ideale activiteit op weg naar ontspanning in het hier-en-nu.
Verder organiseren we één keer per jaar een Coachingdag. Dit is een dag om veteranen te laten kennismaken maken met coaching zonder enige verplichtingen. Op deze dag kun je kennismaken met paardencoaching, identitycraft, coaching met roofvogels en yoga.
Tot slot zijn er nog de activiteiten die door andere organisaties worden geïnitieerd, en waar wij als stichting ook aan deelnemen. Dat zijn Walk4Veterans en de Sunset March.
Kunnen nieuwsgierige veteranen zomaar binnenlopen op elke derde zondag van de maand?
Al onze bijeenkomsten zijn in principe openbaar en toegankelijk voor veteranen, hun partners en/of kinderen, en overige geïnteresseerden. Alleen aan niet-veteranen die interesse hebben om eens te komen kijken, vragen wij om zich eerst online aan te melden.
Als een bijeenkomst besloten is, dan vermelden we dit duidelijk op onze website en Facebook-pagina. Voor ons evenement ‘Boogschieten voor Veteranen’ geldt bovendien een maximum van vier personen per keer dit zodat iedereen voldoende aandacht krijgt en de activiteit gegarandeerd veilig is. Daarvoor moet je je dus echt tijdig aanmelden.
Het boogschieten wordt begeleid door een coach die je ook leert om onder andere op je ademhaling te letten. Op welke manier heb je als post-actieve veteraan baat bij?
Zelf neem ik nu al ruim vier jaar deel aan het boogschieten voor veteranen, en het heeft mij enorm geholpen. Waar ik eerst bijna geen lontje had, is mijn lontje nu aanzienlijk langer geworden. Daardoor zit ik beter in mijn vel en draai ik makkelijker mee in de alledaagse maatschappij.
Kunnen zich ook niet-veteranen aanmelden om aan dergelijke activiteiten deel te nemen?
Een aantal evenementen is alleen voor veteranen toegankelijk vanwege het beperkte aantal deelnemers. Het boogschieten en de coachingsdag zijn hier voorbeelden van. Bijvoorbeeld Walk4Veterans lopen wij met veteranen en niet-veteranen.
Ook partners en kinderen van veteranen lopen dan met ons mee en dat is altijd reuze gezellig. Omdat het één van onze doelstellingen is om meer begrip voor veteranen bij burgers te creëren, kiezen we ervoor om de meeste evenementen ook open te stellen voor niet-veteranen.
(Waarom) Zeiden jullie meteen 'Ja' toen we vroegen of jullie informatie over jezelf en jullie activiteiten via de app wilden delen met andere veteranen?
Ik kende de Unit Victor-app al via Facebook en ik maak er vanaf het begin af aan gebruik van. Als stichting proberen we onze evenementen en bijeenkomsten bekend te maken onder een groot publiek. Vandaar dat we graag gebruik maken van de Unit Victor.
Een paar weken geleden benaderde ik jullie per mail om onze evenementen in de agenda te laten zetten. Colin Bal vertelde toen dat we dat sinds kort zelf kunnen. Via een videogesprek heeft hij uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat. Sindsdien staan onze evenementen en bijeenkomsten nu ook in de app van Unit Victor.
Als organisatie voor en door veteranen zoekt Unit Victor altijd de samenwerking op, want samen staan we sterker. Wil jij, net als 2 Can Rule, dat informatie over jullie activiteiten of vereniging of stichting in onze app zichtbaar wordt voor duizenden andere veteranen? Stuur dan een mail naar support@stichtingunitvictor.nl.
Meer informatie over 2 Can Rule vind je op hun website en Facebook-pagina.
Meer artikelen lezen zoals dit, en direct bijgepraat worden over Defensie-nieuws en -evenementen bij jou in de buurt? Via de gratis Unit Victor-app ben je als eerst op de hoogte. Exclusief voor veteranen, veilig en vertrouwd. Download hem nu!