Dieren in het leger: duiven

Foto: Tim Mossholder via Unsplash.com

Foto: Tim Mossholder via Unsplash.com

Dieren hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol binnen het leger gespeeld en doen dat vandaag de dag nog steeds. In 2004 werd er in Groot-Brittannië zelfs een monument onthuld voor alle dieren die in het Britse leger hebben gediend. Dieren worden regelmatig ingezet bij oorlogsvoering, en daarom zetten ook we ze de komende weken prominent op de kaart. Deze week in deel 2: Duiven.


De bijnaam ‘vliegende ratten’ zegt heel wat over hoe mensen tegen duiven aankijken. En dat terwijl deze ‘vliegende ratten’ tijdens diverse oorlogen een aanzienlijke rol hebben gespeeld.


Geschiedenis van de duif als ‘hulpmiddel’

Op het militaire vlak vervulde de duif in de geschiedenis twee belangrijke rollen: die van postbode en die van spion. Het was al duizenden jaren bekend dat duiven uitstekende boodschappers waren. Ze vlogen feilloos op hun doel af en beschikten immers over een flinke dosis uithoudingsvermogen.

Wist je bijvoorbeeld dat de winnaars van de eerste Olympische Spelen bekend werden gemaakt door middel van postduiven? Het papier dat men in de jaren gebruikte, was echter stug, dik en zwaar, waardoor de over te brengen boodschappen beperkt in hun omvang waren.

Foto: Clay Banks via Unsplash

Foto: Clay Banks via Unsplash

Meetinstrument

Dat veranderde rond het jaar duizend na Christus. Nieuwe toepassingen van de vogels werden verkend, mede doordat er minder zware papiersoort werd ontwikkeld. Vooral in de Arabische wereld herleefde het gebruik van duiven als boodschappers, maar ook als instrument voor wetenschappers.

Dankzij het gebruik van de diertjes vogelden de twee wetenschappers Al-Biruni en Abu al-Wafa’ uit dat de aarde een stuk groter was dan tot dan toe (997 na Christus) werd aangenomen.


Oorlogsduiven

Het gebruik van duiven als ‘traditionele’ boodschappers, maakte turbulente ontwikkelingen door toen er een heuse duivenpostdienst tussen het tegenwoordige Irak en Syrië werd opgezet. Langzaam maar zeker maakte men ook in Europa kennis met de inzet van de vliegensvlugge koeriers.

Om vanuit belegerde steden boodschappen naar de buitenwereld te versturen, zette men in het huidige Nederland en België zogenoemde ‘oorlogsduiven’ in. Dit is het eerst bekende militaire gebruik van de dieren, omdat op deze manier ook tactische communicatie tot stand kwam over oorlogsvoering.

Foto: Arturo Ruiz via Unsplash

Foto: Arturo Ruiz via Unsplash

Verschillende oorlogen

De duif werd dus al tijdens de Tachtigjarige Oorlog ingezet als militair hulpmiddel. Ook tussen 1914 en 1918 speelden deze dieren een belangrijke rol. Draadloze communicatie bestond nog maar nauwelijks ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Vandaar dat er menselijke koeriers waren die boodschappen van de ene post naar de andere moesten brengen. met alle gevaar van dien. Adolf Hitler is hiervan een voorbeeld. Een handiger en minder gevaarlijk middel voor het overbrengen van boodschappen, was de postduif.

Gaskastjes

De strijdende partijen probeerden elkaars duiven op verschillende manieren te dwarsbomen. Zo werden er onder andere valken en haviken ingezet om op ze te jagen. Om de boodschappers van het slagveld te beschermen tegen het destijds veelgebruikte gas, bouwde men zelfs speciale ‘gaskastjes’ om


Gratis verder lezen voor app-gebruikers.

Klik op onderstaande button om het volledige artikel te lezen.


Vorige
Vorige

Het Invictus-paspoort van… Gert van ’t Oever

Volgende
Volgende

5 bijzondere verhalen over de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn: de aanslag op Hanns Rauter