Psst... de stilte doorbroken



Net voor het nieuws van het behaalde doel spraken wij oud Luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht, Mart de Kruif. Hij steunt het manifest en heeft het als één van de eersten ondertekend. In een interview met Stichting Unit Victor NLD legt hij uit waarom het volgens hem één minuut voor twaalf is.

Wat was voor u de belangrijkste drijfveer om de campagne mede op te zetten en de petitie te ondertekenen?

De afgelopen 20 jaar heb ik Defensie structureel en ingrijpend zien worden aangetast door voortdurende bezuinigingen en een falend besturingsmodel. Het was de hoogste tijd dat onder de aandacht te brengen, zeker omdat dit een particulier initiatief was. Dat verdiende al onze steun.

Wat zijn de drie meest schrijnende/ingrijpende voorbeelden die u tijdens uw dagelijkse werkzaamheden in het leger bent tegengekomen, die het gevolg waren van een budgettair tekort?

Ik zou mij hier niet willen beperken tot drie voorbeelden, want dan maak je het probleem kunstmatig te klein. De aantasting van Defensie zit in iedere vezel. Van arbeidsvoorwaarden tot voorraden, van oefenmogelijkheden tot infrastructuur, van inzetbaarheid tot munitie.

Wat zijn in uw optiek de grootste bedreigingen die op korte of middellange termijn op ons afstevenen wanneer we niet zorgen voor structureel meer geld voor Defensie?

Ten eerste is de krijgsmacht niet meer in staat om de haar opgedragen grondwettelijke taken te vervullen. De wereld wordt steeds onveiliger en wij moeten met gebonden handen toekijken. China en Rusland gebruiken militaire macht als normaal middel om nationale doelen te bereiken, wat zich uit in extreme machtspolitiek die wordt uitgevoerd door hun krijgsmachten. Wij denken dat we nog leven in 1938 en volgen Chamberlain.

Ten tweede wordt Nederland onder partners niet meer serieus genomen, met grote consequenties voor onze invloed en uiteindelijk onze economie.

Ten derde vervreemdt Nederland steeds meer van haar krijgsmacht. Defensie had het podium kunnen claimen om tenminste een belangrijke ondersteunende rol te spelen bij de inspanningen om de pandemie het hoofd te bieden. Dat is niet gebeurd, waardoor de geloofwaardigheid van Defensie wordt aangetast. Dit leidt tot nog minder politiek draagvlak.

De Kruif in Sangin (Afghanistan) in maart 2009

De Kruif in Sangin (Afghanistan) in maart 2009

Demissionair minister Ank Bijleveld riep afgelopen weekend op om vier miljard euro vrij te maken in de komende kabinetsperiode om de defensiebegroting sluitend te krijgen. Wat zegt deze noodkreet u?

De uitspraak is op zich juist, net zoals de zorgen die de Commandant der Strijdkrachten recent publiekelijk heeft geuit. Maar de uitspraken waren krachtiger geweest als ze aan het begin van de regeerperiode waren uitgesproken. Daarnaast heeft Defensie niet alleen een financieel probleem, maar ook een besturingsprobleem. Dat moet ook worden aangepakt, anders verdampt het extra geld mogelijk in meer bureaucratie, projecten die los staan van de kerntaak en de hardware.

Heeft u er vertrouwen in dat dat extra geld er daadwerkelijk gaat komen en dat in de voorjaarsnota ook voor dit jaar nog honderden miljoenen extra zullen worden toegezegd?

We werken er allemaal hard aan om dit te realiseren en we zien dat er wel enig effect is. Meer dan voorheen zijn de verkiezingsprogramma’s van veel partijen uitgegaan van meer middelen voor Defensie. Maar het gaat uiteindelijk om de formatie en of de partijen hierin koers houden. Dat is nog lang geen zekerheid.

Op het moment van het schrijven van dit artikel is de petitie 68.274 maal ondertekend. Wat zegt dat aantal ondertekenaars in deze korte tijd u?

Het zegt mij dat we krachten mobiliseren die we tot nu toe niet kenden. Ik vind dat de veteraan en zijn of haar thuisfront zich veel meer moet verenigen en met één stem het politieke debat moet gaan voeren. De veteraan en zijn naasten vertegenwoordigen tenminste 500.000 stemmen, dat zijn zeker zeven zetels. Nu veteranen voor een groot deel worden erkend (hoewel sommigen daar altijd anders over zullen denken) vind ik dat we de plicht hebben ons politiek te verenigen en een zodanige machtsfactor te worden dat we worden gehoord en de krijgsmacht weer de aandacht krijgt die het verdient. Daar past dit initiatief prima in.


Vorige
Vorige

‘Veel hoopjes zand maken een hele berg’

Volgende
Volgende

Het Invictus-paspoort van… Krystal van Dinter